Beseda “Večnost” in čas v starem Egiptu

V temu mini članku bomo uporabljali egipčanske hieroglife. 🙂 

Bog (ali Neter) na naslovni sliki je Heh, predstavlja Večnost.

Takole je bila »večnost« izražena v hieroglifih 𓊹𓌃𓏪:
𓆖 – Večnost (linearno)
𓎛𓇳𓎛 – Večnost (ciklično)

»Čas« je bil v starem Egiptu zelo zapleten koncept. V našem sodobnem pogledu je čas linearen – s preteklostjo na enem koncu in prihodnostjo na drugem koncu. Na sedanjost gledamo kot na med preteklostjo in prihodnostjo.

V starem Egiptu 𓆎𓅓𓏏𓊖 so na čas gledali kot na dve možnosti:
– na linearni čas (preteklost, sedanjost, prihodnost), imenovano tudi “linearna večnost”
– na ciklični čas (vse, kar se je zgodilo prej, se bo zgodilo ponovno), imenovano tudi “ciklična večnost”

Imeli pa so tudi koncept sferični čas, kar je pomenilo, da se vse dogaja istočasno – imenovano tudi “večnost v sedanjem trenutku”.

 

Linearna večnost, ki jo predstavlja 𓆖, je koncept, ki predstavlja vse stvari, ki so nastale v času stvarjenja (nebo 𓊪𓏏𓇯 je nad zemljo 𓇾𓇾, Nil 𓇋𓏏𓂋𓅱𓈗𓈘𓈇𓏺 teče od juga 𓇔𓅱𓏏 proti severu 𓎔𓏏, sonce 𓇳𓏺 vzhaja na vzhodu 𓋁𓃀𓏏𓏭 in postavitev na zahodu 𓋀𓏏𓈊 itd.) bi se nadaljevalo tako kot je vso 𓎟 večnost 𓆖. Ciklična večnost 𓎛𓇳𓎛 je pokazala, da se bodo vsi naravni cikli, kot sta rojstvo in smrt, letni časi, nadaljevali vso 𓎟 večnost 𓎛𓇳𓎛.

Razčlenimo simbole za večnost 𓆖 (izgovarja se kot »ḏt«):

Kobra 𓆓” je fonogram, kar pomeni, da je simbol, ki predstavlja zvoke in je običajno del večje besede. Kobra 𓆓 je enočrkovni znak, zato predstavlja le en soglasnik. Predstavlja glas »ḏ«, ki bi ob izgovorjavi skoraj zvenel kot »j«.

»Ravna štruca kruha 𓏏« je enočrkovni fonogram, ki se uporablja za predstavitev zvoka »t«. Deluje tudi kot ideogram za besedo »kruh 𓏏𓏺«.

Oba simbola skupaj bi pomenila »pas zemlje« in se lahko uporabita za zapis »Večnost 𓆖«. Medtem ko imata oba simbola drugačen pomen, če se ne uporabljata kot skupaj, se v primeru »Večnosti 𓆖« uporablja kot eden! »𓇾«, izgovorjen kot »tah/t3« – to je ideogram za deželo, zemljo in svet in je odločilen za besedo »Večnost 𓆖«. »𓇿« je tudi določnica za »Večnost 𓆖«, pa tudi za puščavo in tujo deželo. To je ideogram za “otok” in bi se izgovarjal kot “jw.”

Morda vam vse skupaj ne pomeni veliko 🙂 in ste se malo izgubili. Želeli bi le povedati, da se starih hieroglifov NE DA prevajati dobesedno 1 na 1 v naš moderni jezik.

Marsikdo je šel v Egipt, kjer so ga prepričali, da si kupi obesek ali napis s svojim imenom v hieroglifih. Naj omenim, da je to le ena od turističnih pasti, ki jih imajo v današnjem Egiptu pripravljene za moderne turiste. Naša imena se NE DA prevesti v staroegipčanski jezik. 🙂

Če koga morda zanima Mistična šola v starem Egiptu, ima Lu Ka letos že DVANAJSTO potovanje v Egipt, in sicer 17-30. novembera 2023.

Če vas zanima več, si lahko pogledate več na spodnji povezavi: