Shruti škatla, surpeti, Saraswati (432Hz), harmonika, inštrument

557,00 

Visokokakovosten koncertni inštrument s posebej velikim mehom in polnim, močnim zvokom.

1 na zalogi

Opis

Visokokakovosten koncertni inštrument s posebej velikim mehom in polnim, močnim zvokom. Nežno premikanje meha je dovolj, da zvok ostane stabilen tudi za dlje časa. Ogrodje je narejeno iz celega lesa, stranice pa iz vezanega lesa.

 

Vključena je tudi torba za shranjevanje in prenašanje.

 

Specifikacije izdelka
Uglašeno na A4 pri 432 Hz.
Vsak instrument je individualno ročno izdelan in se lahko nekoliko razlikuje od našega opisa/fotografij.
Material: tikov les in plast.
Priložena torba za prenašanje.
Velikost: 41cm
Teža: 4,6 kg

 

Monoj Kumar Sardar & Brothers
Monoj Kumar Sardar & Brothers je obsežen proizvajalec v središču Kalkute, ki se ozira na bogato tradicijo. Monoj Kumar vam bo priskrbel vse inštrumente, ki so izdelani v Indiji – od sitarjev, tanpur in harmonijev do ljudskih glasbil in violin. Zaradi našega dolgoletnega sodelovanja z Monoj Kumar Sardarjem danes prejemamo inštrumente, ki se lahko kadarkoli primerjajo s priznanimi blagovnimi znamkami zaradi njihove zanesljive visoke izdelave in dobre kakovosti tona.

 

ŠKATLA ŠRUTI
“Shruti box”, imenovan tudi surpeti, je odlična spremljava za modalno glasbo, improvizacijo, glasovno delo, prizvočno petje, glasbeno terapijo in vse vrste indijske glasbe. Zagotavlja poln podporni zvok drona in je čvrst, mobilen ter izjemno enostaven za uporabo. Za začetek morate najprej odkleniti lesene zapahe meha na obeh straneh. Nato odprete ročice za note, ki jih želite slišati. Nazadnje nežno premaknete odprt meh na eno stran – in tam se razpre vaš prostor zvoka. Ta prostor lahko zapolnijo melodije ali druge glasbene strukture. Zamisel o dronu je bistveni del indijske glasbe. Vendar pa so droni poznani tudi v zahodni glasbi, zlasti v svojih starodavnih oblikah. Nekatera zahodna glasbila, kot so dude ali hurdy-gurdy, imajo vgrajene celo drone.

 

KDO LAHKO UPORABLJA SHRUTI BOX?
Škatla Shruti ne potrebuje niti uglaševanja niti dodelane tehnike igranja. Tako je enako primeren tako za glasbene začetnike kot za profesionalne glasbenike, učitelje, terapevte in izvajalce. Proizvaja prijetno naravno akustično preprogo zvoka za kakršno koli delo in omogoča popolno koncentracijo na petje, govorjenje, gledanje ali gibanje med igranjem.

 

GRADNJA
Škatla Shruti proizvaja močan, prenašajoč drone zvok in je zelo enostaven za igranje. Idealen je za spremljavo katere koli vrste indijske glasbe, glasovnega dela, modalne improvizacije ali prizvočnega petja ali indijskih pihal, zlasti bansurija (bambusove piščali). Proizvajanje zvoka in tona je podobno kot pri harmoniju ali harmoniki: kovinski jezički v instrumentih vibrirajo zaradi stisnjenega zraka, ki teče mimo njih. Gibanje zraka nadzirata dva meha na obeh straneh instrumenta. Na eni strani je 13 vzvodov. Če jih odprete, omogočite, da zrak priteče iz notranjosti in povzroči, da jeziček pod ročico proizvede noto. Škatla Shruti pokriva celotno oktavo 13 kromatičnih poltonov. Tako lahko poljubno izberete ton, ki najbolj ustreza vašim specifičnim zahtevam. Za posebej bogat in poln zvok je priporočljivo toniki dodati kvinto ali nižjo kvartko. Možna je seveda tudi kakšna druga kombinacija. Njegova prednost pred harmonijem: je manjši, lažji, cenejši, lažji za transport in lažje igranje.

 

KAKO IGRATI
Shruti box lahko igrate z eno roko, medtem ko sedite, stojite ali celo hodite. Najprej morate odpreti stranske ročice, ki zaklepajo celoten instrument. Nato odprete ročice za želene note – ta stran naj bo obrnjena proti vam. Zdaj položite roko na instrument in pritisnite stran brez ročic proti sebi. Glasnost je mogoče prilagoditi s spreminjanjem tempa in pritiska na meh. Ko popustite pritisk prstov, se meh samodejno odpre in lahko znova pritisnete, da dobite neprekinjen zvok. Če potisnete roko skozi ročaj na vrhu instrumenta, ga lahko nosite in igrate hkrati z eno roko. Druga možnost je, da skozi ročaj nataknete trak in ga obesite okoli vratu.

 

NASVETI ZA IGRANJE
Najbolje je, da škatla Shruti stoji na ravni podlagi ali kateri koli stabilni podpori. Druga možnost je, da ga lahko nosite na ročaju, da omogočite prosto gibanje med igranjem. Glasnost in kontinuiteta zvoka sta odvisna od hitrosti in pritiska gibanja meha. To boste občutili v kratkem času. Posebej okrogel in lep dron nastane z dodajanjem kvinte ali četrtine nad izbrano osnovno (imenovano tudi “tonik”). Možne so tudi druge kombinacije not, glede na individualne preference – od ravnih durovih akordov do disonantnih sklopov. Pozor: več zvenečih not pomeni večjo porabo zraka – za ohranitev enakomernega zvoka je potrebno močnejše črpanje!

 

ZGODOVINA
Škatla Shruti se je razvila iz evropskega glasbenega harmonija, ki so ga v Indijo prinesli misijonarji v 19. stoletju. Imenuje se tudi surpeti in se tradicionalno uporablja predvsem za vokalno spremljavo ljudske ali verske glasbe. Zaradi pomanjkanja tipkovnice je čisti inštrument drona. Droni neprekinjeno zvenijo eno ali več not, katerih neprekinjena prisotnost ustvarja odprt prostor zvoka. Ta prostor lahko zapolnijo melodije ali druge glasbene strukture. Zamisel o dronu je bistveni del indijske glasbe. Vendar pa so droni poznani tudi v zahodni glasbi, zlasti v svojih starodavnih oblikah. Nekatera zahodna glasbila, kot so dude ali hurdy-gurdy, imajo vgrajene celo drone.