Nefertari in egipčanski sistrum

Egipčanski sistrum je starodavni glasbeni instrument, ki je imel pomembno vlogo v egiptovski kulturi in religiji. Gre za vrsto tolkal, sestavljenih iz kovinskih palic, ki so pritrjene na okvir v obliki črke U. Sistrumi so bili narejeni iz različnih materialov, kot so bron, baker ali srebro, in so imeli na zgornjem delu kovinske zanke ali diske.

Kraljica Nefertari igra na sistrum, obenem pa igra interdimenzionalno igro Senet (sorodnica šaha), s tem, ko potuje s svojim astralnim telesom (Ba).

Sistrum je bil nepogrešljiv del verskih obredov in ritualov starega Egipta. Pripadniki egiptovske religije so ga uporabljali v templjih in svetiščih med petjem in plesom, da bi ohranili ritem in ustvarili glasbeno ozadje za svoje obrede. Zvok sistruma je bil povezan z magično močjo in se je verjelo, da ima sposobnost odganjati zle duhove in prinašati srečo.

Poleg svoje verske vloge je imel sistrum tudi simbolni pomen v egipčanski umetnosti. Pogosto se pojavlja na reliefa, freskah in kipih, prikazan skupaj z božanstvi ali kot atribut boginje Hathor, ki je bila boginja ljubezni, glasbe in plodnosti. Sistrum je bil simbol boginje in je predstavljal njeno moč in vpliv.

Obstaja več različic sistruma, ki so se razlikovale glede na obliko in dekoracijo. Nekateri sistrumi so bili preprosti, drugi pa so bili okrašeni s ploščicami, barvnimi trakovi ali reliefnimi vzorci. Mnogi od teh dragocenih in lepo okrašenih sistrumov so bili najdeni v grobnicah faraonov in drugih pomembnih članov družbe, kar priča o njihovi pomembnosti v egipčanskem življenju.

Ponovno kraljica Nefertari, ki predstavlja utelešeno Hathor, igra na Sistrum, v levi roki pa drži modri lotus. Modri lotus so uporabljali kot dišavo, pa tudi v prahu, katerega so vdihnili skozi nos, za dosego psihičnih stanj zavesti. Na levi zgornji strani je njena kartuša z imenom, ki pomeni: “kraljica zgornjega in spodnjega Egipta, gospa vseh dežel, gospa dveh dežel, najlepša”.

Čeprav se uporaba sistruma v verskih obredih po starodavnem Egiptu ni ohranila do danes, ostaja njegova dediščina pomemben del razumevanja te civilizacije. Egipčanski sistrum nas spominja na bogato glasbeno in versko tradicijo teh starodavnih ljudi ter na njihov pogled na svet, kjer je bila glasba tesno povezana z duhovnostjo in božanskim.

Sistrume imamo tudi v trgovini Višja Vibracija. So v Egiptu ročno narejena glasbila, vsak je unikaten, s posebno močjo in zvokom. Za zvočne kopeli, obrede, zdravljenja z zvokom in kot glasbilo. Uporabljali so ga pa tudi za “odganjanje” neprijetnih energij. 

Kliknite na sliko za izdelek: