Tudi na vrhu najbolj svete gore sedimo na lastni riti :)

Kamorkoli gremo, kjerkoli in kadarkoli obstajamo v tej multidimenzionalni resničnosti, vedno nosimo s seboj nekaj, kar je neskončnega. Lahko pozabimo in izbrišemo vse definicije o sebi, o svetu, o vesolju, o življenju, a nekaj ne moremo nikoli izbrisati. To je ta neskončni, najsvetejši del nas samih, ki je od večno bival in večno bo obstajal.

Težko si zamislimo nekaj, kar je neskončno. Morda si lahko zamislimo nekaj, kar bo večno obstajalo. A težko si zamislimo samega sebe kot nekaj, kar je od nekdaj obstajalo in večno bo. Smo v univerzalni učilnici in vsako bitve in nebitje je del nas samih. In tudi naš učitelj in učenec.

Vedno radi iščemo izgovore za svoj notranji nemir v zunanjem svetu. Svet nikoli ni bil popoln, a vendar je vedno bil popoln v svoji nepopolnosti. Mojster ni tisti, ki sedi na vrhu samotne gore, kjer se nič ne dogaja. Mojster ni tisti, ki bo zbežal na samotni otok, da se izogne izzivom življenja. Mojster je tisti, ki najde mir v sebi, ne glede na to, kaj se dogaja okoli njega.

Marsikdaj, v težkih trenutkih življenja, si lahko postavimo vprašanje, kaj je najslabši možni scenarij. In ko ga vidimo, da je tudi ta najslabši možni scenarij del večjega načrta ravnovesja, lahko najdemo mir. Kajti tisto, kar je naše, kar večno smo, smo mi kot neskončna zavest.

In če smo vsi ENO, potem smo ENO tudi z vsem, kar nam ni všeč. In ko lahko sprejmemo lastne notranje in zunanje sence, smo končno našli svoje prebujenje. In mir v srcu.

In v vsem tem miru in nemiru na planetu Zemlja ta trenutek želimo najti mir izven sebe.

Človek: “O mir, tukaj si! Kje si bil ves ta čas?”
Mir: “Tukaj v tebi.”

Biti v miru ne pomeni biti nekje, na nekem mestu ali planetu, ki je miren in kjer se nič ne dogaja. Najti mir pomeni biti sredi vseh teh stvari, ki se dogajajo okoli nas, in biti še vedno miren v srcu. 

“Nihče vam ne more prinesti miru razen vas samih.”
Ralph Waldo Emerson

“In ko spremenite svoje misli, se spremeni svet okoli vas.”
Louise Hay

“Torej, če naj bo mir na svetu, mora biti mir med narodi. Če naj bo mir med narodi, mora biti mir v mestih. Če naj bo mir v mestih, mora biti mir med sosedi. Če naj bo mir med sosedi, mora biti mir v domu. Če naj bo mir v domu, mora biti mir v srcu.”
Lao Tzu