“Želite v svoje življenje privabiti čudeže?” (Kolibrijeva zgodba)

Jung je dejal, da je v krizi ljudi dobro brati pravljice in legende, saj lahko pozitivno sprožijo arhetipe, oziroma pozitivne procese psihološkega okrevanja.
Legenda ameriških domorodcev:
Po stari legendi ameriških domorodcev je nekega dne v gozdu izbruhnil velik požar. Vse živali so pobegnile v strahu, saj je bil ogenj zelo močan. Nenadoma je jaguar zagledal kolibrija, ki mu je zletel čez glavo, vendar v nasprotni smeri. Kolibri je poletel proti ognju!
Karkoli je že počel, ni nehal nadaljevati. Nekaj trenutkov kasneje ga je jaguar spet videl leteti mimo, tokrat v isto smer, kot je hodil jaguar. Lahko je opazoval, kako prihaja in odhaja, dokler se ni odločil vprašati kolibrija, kaj počne, saj se mu je njegovo obnašanje zdelo zelo bizarno.
“Kaj počneš, kolibri?” ga je vprašal jaguar.
“Grem skozi. Grem k jezeru,” je odgovoril, “S kljunom pijem vodo in jo vržem na ogenj, da jo ugasnem.”
Jaguar se je nasmejal. “Si zmešan? Res misliš, da lahko sam pogasiš ta velik ogenj s svojim tako majhnim kljunom?”
“Ne!” reče kolibri: ‘Vem, da ne morem. Ampak gozd je moj dom. Hrani me zaščiti mene in mojo družino, za to sem zelo hvaležen. In pomagamo gozdu rasti tako, da oprašujemo njegove cvetove. Jaz sem del njega in gozd je del mene. Vem, da ne morem pogasiti ognja, vendar moram opraviti svoj del naloge.”
V tistem trenutku so se gozdni duhovi, ki so poslušali kolibrija, prebudili in zgodba naklonjenost gozdu kolibrija se jih je dotaknila. In kot čudež so poslali bliskovito ploho, ki je ustavila velik požar.
Babice ameriških domorodcev so to zgodbo občasno pripovedovale svojim vnukom, nato pa zaključile: “Želite v svoje življenje privabiti čudeže? Samo opravi svoj del naloge.”
❤️ In Lak’ech 🙏 Na Facebook-u delil: Lu Ka